30 dagen bedenktermijn    

Koop nog geen powerbank/mobiele oplader voordat je dit leest

Het is geen geheim dat de technologie steeds meer een deel van ons leven wordt. We maken gebruik van draagbare apparaten: smartphones om te communiceren en draagbare muziekapparaten om ons te vermaken. Deze apparaten gebruiken ook energie, ze moeten opgeladen worden. De powerbank kan een geweldige optie zijn als een snelle en handige manier om mobiele elektronische apparaten op te laden waar en wanneer het nodig is. Als je bezig bent om een powerbank te kopen die aan je behoeften voldoet, zijn hier een aantal vragen en antwoorden die je zullen begeleiden in de juiste richting.

Wat is een powerbank?

Een powerbank is een mobiele oplader die al je smartphones, tablets, fotocamera’s, navigaties, mp3’s, videocamera’s, draagbare spelcomputers, etc. kan opladen als je geen beschikking hebt over een stopcontact. De powerbank is vaak van een klein formaat, zodat je hem makkelijk mee kan nemen, bijvoorbeeld in de trein/bus, naar school, op reis, of naar een festival. Een powerbank is ook handig wanneer je altijd bereikbaar moet zijn met je telefoon zonder dat er een stopcontact in de buurt is.

Wat kost een powerbank?

De prijs van een powerbank varieert van 10 euro tot 100 euro.

Wat kun je allemaal opladen met een powerbank?

Smartphone, tablet, fotocamera, navigatie, mp3, videocamera, draagbare spelcomputer mp4 en nog meer. Samengevat, alle apparaten met 5V input kunnen opgeladen worden met een powerbank.

Is een powerbank hetzelfde als een externe batterij en een mobiele oplader?

Ja, de andere synoniemen zijn onder andere: draagbare oplader, externe oplader, mobiele accu, accuoplader, draagbare batterij.

Hoe werkt een powerbank?

In de meeste powerbanks zitten één of meerdere Lithium-Ion batterijcellen. Deze lithium-Ion batterijcellen functioneren vrijwel hetzelfde als normale oplaadbare batterijen en zijn op te laden door middel van een USB-aansluiting. Sommige powerbanks bevatten Lithium-Polymer batterijen.

Wat betekent mAh?

De afkorting mAh staat voor milliampère-uur, en dit betekent totale hoeveelheid lading die bij 1 ampère in 1 uur heeft gestroomd. Het aantal milliampère-uur geeft de capaciteit aan van een powerbank. Als de powerbank/mobiele oplader een grotere mAh heeft, betekent dit dat de mobiele oplader meer stroom kan leveren. De mobiele oplader kan dan vaker een smartphone of tablet opladen. 

Welke batterijen gebruikt de powerbank?

De meeste powerbanks bevatten Lithium-Ion 18650-batterij cells. De powerbanks van Lithium-Polymer zijn veel duurder. De afmeting van 18650-batterij is vast, namelijk een diameter van 18mm en hoogte van 65mm, vandaar ook de benaming. De meeste gebruikelijke mAh in de 18650-batterij gaat van 1.300 mAh tot 2.600 mAh. Er zijn ook 18650-batterij cellen die meer dan 2.600 mAh capaciteit hebben, maar ze zijn wel veel duurder, daarom worden ze ook minder gebruikt. Economische gezien zijn ze niet geschikt voor powerbanks. Sommige powerbanks claimen een capaciteit van 20.000 mAH of meer. Die moeten dan dus minstens 8 18650-batterijen bevatten, het is dan altijd goed je af te vragen of dat echt zo is. Let op de maten van de powerbank, kunnen daar 8 batterijen van 18mm bij 65mm inzitten.

Is de capaciteit van een powerbank die de verkoper vertelt waar?

Sommige fabrikanten en webshops overdrijven de capaciteit van de powerbank, soms zit er zelfs een groot verschil tussen de marketing capaciteit en de werkelijke capaciteit! Om daar achter te komen, kan een consument het testen met zijn eigen telefoon. Dat is de reden waarom je nooit zult zien dat een goed powerbank-merk zoals Cube Array, modellen heeft met meer dan 20.000 mAh capaciteit. Dat is ook de reden waarom een goede 10.000 powerbank in staat is om ongeveer dezelfde capaciteit of meer te leveren als de 20.000-50.000 mAh powerbanks van sommige merken of merkloze powerbanks.

Hoe laad ik mijn apparaat op?

Met de meeste powerbanks kan je je mobiele apparaten opladen doormiddel van een USB-aansluiting. Sluit de kabel waarmee je je smartphone of tablet oplaadt aan op de powerbank en hij begint meestal automatisch op te laden. Bij andere powerbanks moet je op een knop drukken waarmee het opladen gestart kan worden. Veel powerbanks hebben handige LED-indicators die aangeeft hoe vol de powerbank is.

Hoe laad je een powerbank op?

Een powerbank kun je opladen door deze aan te sluiten op een USB-lichtnetadapter. De powerbank laadt de stroom op via USB. Dat betekent dat een powerbank, net zoals een iPhone, iPad of Tomtom, is op te laden door deze aan te sluiten op een USB-lichtnetadapter (die standaard wordt meegeleverd bij de meeste smartphones en tablets) of door deze met een bijgeleverde USB-kabel aan te sluiten op de USB-poort van een computer.

Waarom zit er bijna nooit een lichtnetadapter bij?

Bij de powerbanks wordt vaak alleen een micro-USB kabel geleverd, dus zonder lichtnetadapter. Een powerbank wordt gebruikt om andere mobiele apparaten op te laden. Bij andere mobiele apparaten zit vrijwel altijd een lichtnetadapter. Met die micro-USB kabel van powerbank en USB-lichtnetadapter van je andere producten kan je de powerbank thuis opladen. Met deze afweging en de economische afweging wordt de lichtnetadapter meestal niet meegeleverd.

Waarom zit er vaak alleen een micro-USB kabel bij?

De reden is dezelfde als die van bovenstaande vraag. Een powerbank wordt meestal gebruikt om andere mobiele apparaten op te laden. Bij andere mobiele apparaten zitten er vrijwel altijd een kabel. De USB-uitgang van de powerbank maakt het echter mogelijk om ook je eigen USB laadkabel te gebruiken waardoor de powerbank voor bijna alle mobiele apparaten geschikt is. Met die micro-USB kabel kan je je mobiele apparaten aansluiten op de powerbank en opladen.

Hoe lang moet je de powerbank opladen?

Het is afhankelijk van de werkelijke capaciteit van de powerbank en de oplaadmethodes. Hoe groter de werkelijke capaciteit is, hoe langer het laden duurt. De oplaadtijd wordt ook beïnvloed door de oplaadmethodes die je gebruikt. Opladen met een snelle lichtnetadapter (output 2,1 A) zal sneller zijn dan opladen met de computer USB-poort. De output van de lichtnetadapter wordt vermeld op de lichtnetadapter zelf. Ook al wordt er dezelfde oplaadmethode gebruikt, kan de oplaadtijden verschillen als gevolg van omgeving, temperatuur, elektrische stroom en etc.

Formule om oplaadtijd te berekenen:

Oplaadtijd om powerbank volledig op te laden met 20% rendementsverlies = (capaciteit van powerbank / (output van adapter * (1-20%))

Voorbeeld:
Oplaadtijd van een powerbank met 10.000 mAh capaciteit

  • ~6 uur met 2,1A lichtnetadapter
  • ~12,5 uur met 1A lichtnetadapter
  • ~25 uur met 500 mA lichtnetadapter of PC USB
 
Hoe lang duurt het  om met een powerbank mijn smartphone volledig op te laden?

Dat hangt af van de output van de powerbank en de capaciteit va de batterij van de smartphone. Twee veel voorkomende outputs van een powerbanks zijn 2,1A en 1A. Er zijn ook powerbanks die twee verschillende outputs hebben, afhankelijk welke poort je gebruikt. In het algemeen geldt dat hoe groter de output van powerbank is, hoe sneller je smartphone opgeladen wordt.

Formule om oplaadtijd te berekenen:

Oplaadtijd om je telefoon volledig op te laden met 20% rendementsverlies = (capaciteit van de batterij van je telefoon / (output van powerbank die je gebruikt * (1-20%))

Voorbeeld:
Oplaadtijd van een iPhone 4S

  • ~50 minuten met een powerbank met output van 2,1A
  • ~1uur en 45 minuten met een powerbank met output van 1A

 

Hoe vaak kan je met een powerbank een smartphone opladen?

Hoe veel keer een powerbank je apparaten kan opladen, is afhankelijk van de werkelijke capaciteit van de powerbank. De capaciteit is aangegeven in mAh. Hoe groter de capaciteit des te vaker is de powerbank in staat de mobiele apparaten op te laden. Of een powerbank een telefoon, tablet deels, geheel of meerdere keren kan opladen, is daarnaast afhankelijk van de capaciteit van de batterij van je apparaat dat je wilt op te laden. We zullen aan de hand van een voorbeeld van iPhone4S laten zien hoe dit precies in elkaar zit.

Ten eerste, als de powerbank een andere apparaat oplaadt , dan wordt "energie" overgedragen.

Ten tweede, de spanning voor het opladen van iPhone4S is 5V. Met andere woorden, de outputspanning van een powerbank moeten 5V zijn. Echter, de typische spanning van lithium batterij is 3,7V. Dus, wanneer de powerbank iPhone4S oplaadt, vinden er twee conversies van energie plaats:  "van 3,7V naar 5V" en "van 5V naar 3,7V".

Echter, conversie van energie tussen de apparaten betekent automatisch een vermogensverlies van energie. De maat dat daadwerkelijke energie geconverteerd wordt, noemen we energie-conversie- coëfficiënt oftewel output-ratio. Voor een powerbank is dit tussen 55% en 85%, afhankelijk van de kwaliteit van de powerbank batterij cel, de werkelijke capaciteit van de batterij cel, het ontwerp van de printplaat en de betrouwbaarheid van de batterij cel. Hier een voorbeeld hoe een slechte powerbank kan zijn. 

Daarnaast is er ook vermogensverlies wanneer de ingebouwde batterij iPhone4S oplaadt. Tegelijkertijd is er ook een consumptie voor de stand-by van iPhone4S. In het algemeen, gaan we uit van een output-ratio tussen 50% en 80% wanneer je een iPhone4S oplaadt met een powerbank.

Formule om het aantal keer opladen te berekenen:

Aantal keer dat een powerbank van 10.000 mAh je telefoon volledig kan opladen met 75% output-ratio = capaciteit van de powerbank * output-ratio / capaciteit van de telefoon

10.000 mAh * 75% / 1432 mAh ~ 5,2 keer

Deze berekening is gedaan voor een iPhone4S, en voor andere producten kan het op dezelfde manier berekend worden. Hier kan je een voorbeeld overzicht vinden hoe vaak je een smartphone of tablet op kunt laden met een powerbank van 10.000 mAh.

Met bovenstaande kunnen mensen een betere keuze maken als ze een powerbank willen gaan kopen.